Selasa, 7 Februari 2012

TRANSFORMASI POLITIK NEGARA.

DAH AGAK LAMA TAK MENULIS SERIUS. NAMUN MALAM INI SETELAH MEMBACA SEBUAH CATATAN YANG MENARIK DENGAN TAJUK YANG PROVOKATIF HAMBA MENJADI TIDAK SEDAR RUPANYA REAKSI SEJURING DARI CETUSAN RASA YANG BERJAYA DIDOMBAKAN HAMBA TELAH CELOTEH AGAK TERPANJANG SIKIT. KERANA MAKSUD DARI CATATAN ITU JAUH DAN AGAK KEKAL PENTINGNYA MAKA HAMBA RASAKAN RUGILAH KALAU CATATAN ITU HILANG TERSELIT DICELAH CATATAN CATATAN YANG BANYAK DISITU. MAKA HAMBA MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK MENERBITKANNYA SEMULA DI SINI. TULISAN ASAL YANG TELAH BERJAYA MEMBUAT HAMBA MENULIS AGAK PANJANG DALAM TIDAK SEDAR ITU IALAH:
http://musramrakunman.blogspot.com/2012/02/seorang-bloger-otai-prokerajaan.html
(Bacalah tulisan asal ini dahulu)

SEMUGA KEJAYAAN CATATAN INI MEMBAWA HAMBA KEMBALI MENULIS AKAN MENCETUSKAN PERMULAAN SEMANGAT BARU YANG AKAN TUMBUH SEMULA. INSHAALLAH. (REAKSI SPONTAN YANG TELAH TERBIT DARI HAMBA ADALAH SEPERTI BERIKUT):

SAMBUNGLAH LAGI DAN LAGI SAHABAT KU DAN SAHABAT SAHABAT KU YANG LAIN YANG IKUT MERASAKAN KEPENTINGANNYA. NAMUN SATU SOALAN HAMBA NAK TANYA IALAH AUDIEN KITAN MELIPUTI SEMUA PERINGKAT ATAS, TENGAH DAN BAWAH ? MELIBATKAN PENGIKUT, PENYOKONG DAN PEMIMPIN YANG MENYEDARI KEDUDUKAN MEREKA JUGA BERUBAH UBAH MENGIKUT KEADAAN DAN SITUASI?

ADAKAH SARANAN KITA ITU SAMPAI KESASARAN YANG KITA HAJATKAN ATAU MENABUR PADA PERMUKAAN BUMI YANG DEKAT DENGAN AKARRAMBUTNYA. MAMPUKAN SARANAN SARANAN KITA ITU MEROBAH STRUKTUR AKAR DAN OSMOSIS HARIAN SEHINGGA DIRASAKAN OLEH BANIR DAN BATANG DAHAN ?

YANG NAK KITA FIKIRKAN KINI IALAH PERUBAHAN ITU. NAMPAKNYA KITA KENA PELBAGAIKAN CARA, PENDEKATAN DAN BAHAN SERTA RAMUAN. PELBAGAIKAN SKUAD DAN PLATOON MENGIKUT KEPERLUAN DAN KEPAKARAN. MAKSUDNYA PASTI KENA ADA PIRAMID DAN JUNJUNGAN DARI TAPAK YANG LEBAR ITU SAMPAI KE PUNCAK YANG TUNGGAL.

PERKARA INI DULU KENA DIFAHAMI OLEH PEHAK PIHAK YANG PATUT FAHAM. PIHAK YANG NANTINYA MENDAPAT HABUAN DARI KEJAYAANNYA / UNTUNGNYA SEHARUSNYA DILETAK PALING BERTANGGONG JAWAB. NAMUN ADAKAH MEREKA ITU TERFIKIR BEGITU.

MAKA BARANGKALI SIAPA YANG BERFIKIR BEGITU KENALAH MELONTARKAN PANDANGAN ATAU CADANGAN YANG SUDAH DIPERHALUSI SECARA MATA KE MATA. KAWAN KAWAN YANG MEMANG SEDIA ADA LINGKUNGAN SENDIRI MUNGKINLAH LAYAK UNTUK DUDUK DAN BERBINCANG SUPAYA CADANGAN ITU MENJADI LEBIH KEMAS DAN MENYELURUH.

ASAL SAHAJA KITA TIDAK LUPA BAHAWA PERUBAHAN YANG NAK KITA SARANKAN ITU ADALAH MENGENAI MINDA, FIKIRAN, PERASAAN DAN HAJAT HATI MANUSIA. IA TENTUNYA BUKAN SEMUDAH MENGGABUNG ANGKA ANGKA DAN MENDAPAT JAWAPANNYA.

IA KENA MELALUI PROSES SIDIQ, AMANAH, TABLIGH DAN FATONAH.

WALLAHUAKLLAM.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Siapa pun berhak kata apa sahaja. Cuma hak itu sah selagi tanggong jawabnya masih ada. Maka siapa pun yang merasakan ikhlas bertanggong jawab, silakanlah catat apa sahaja. Semuga terbuka lorong pemikiran lebih jauh lagi bagi kita semua.